Bagels

12 stycken

Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
½ dl ljus brödsirap
2 ½ tsk salt
13-14 dl vetemjöl special
vatten + 2 msk socker till kokning
ev. sesam- eller vallmofrön till garnering

Ugnstemperatur:
225°

Gör så här:
Finfördela jästen i bunke. Ljumma vattnet till 37 grader. Häll över jästen, tillsätt sirap, salt, och det mesta av vetemjölet. Arbeta mycket väl till degen blir fast och spänstig. Låt jäsa 60 min. Arbeta ihop igen, dela i 12 delar och forma till runda längder som du fäster med lite vatten. Lägg på mjölat bakpapper låt jäsa ca 20 min samt sätt på ugnen på 225°. Koka upp vatten och socker i låg vid kastrull. Lägg ringarna i det kokande vattnet, tryck ned så att hela ringen blir blöt och låt koka i 3-4 min under lock. Lägg tillbaka på plåt och grädda i mitten av ugnen ca 20 min.