Brötchen

12 stycken

Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
½ dl ljus brödsirap
2 ½ tsk salt
13-14 dl vetemjöl special
vatten + 2 msk socker till kokning
ev. sesam- eller vallmofrön till garnering

Ugnstemperatur:
250°

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37°. Häll lite av det över jästen och rör tills den blivit upplöst. Blanda resten av vattnet, salt, socker och kli. arbeta in vetemjölet lite i taget med maskin eller för hand tills degen släpper bunkens kanter. Arbeta degen blank och smidig. Strö ett tunt lager mjöl över degen. Täck den med en bakduk och låt den jäsa ca 30 minuter. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Knåda in resten av mjölet. arbeta degen väl. Dela den i 32 lika stora bitar. Forma varje del till en oval bulle. Lägg bullarna på en smord plåt eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt in en långpanna med vatten i ugnen samtidigt som du sätter bullarna på jäsning. Sätt ugnen på 250°. Skär en djup skåra mitt i de jästa bullarna. Pensla dem med vatten. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter eller tills de fått fin färg och hård skorpa. Låt bröden kallna utan bakduk på galler så att de behåller sin spröda yta. Förvara bröden i burk eller plastpåse men värm dem gärna strax innan de ska serveras. Bröden kan frysas, hållbarhet ca 9 månader.