Chiabatta

12 stycken

Ingredienser:
Fördeg:
2 ½ dl kallt vatten
1/5 pkt jäst (10 g)
1 ½ dl durumvetemjöl (100 g)
1 ½ dl vetemjöl special

Deg:
2 ½ dl rumsvarmt vatten
1/5 pkt jäst (10g)
½ dl olivolja
1 ½ dl durumvetemjöl
8-9 vetemjöl (550g)
1 msk salt (20g)
olivolja till plåten
1 ½ dl polenta

Ugnstemperatur:
250° och 200°

Gör så här:
Dag 1:
Gör en fördeg genom att lösa jästen i vattnet och blanda ihop ingredienserna till fördegen i en bunke. Det blir en lös smetig deg. Den behöver inte arbetas. Täck bunken med gladpack och låt stå i minst 12 timmar, gärna över natten.

Dag 2:
Tillsätt vatten, jäst, olivolja och mjöl till fördegen och arbeta den kraftigt, ca 15 minuter oavsett om det är med maskin eller för hand. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Gnid en långpanna med olivolja. Häll ut degen i den och tryck till den med fingrarna som är doppade i olivolja. Täck långpannan med gladpack och låt stå i rumstemperatur i minst 1 ½ timme. När ca 30 minuter av jäsningen återstår, sätt på ugnen på 250°. Ta bort plasten och strö över polentagrynen. Vänd upp degen på ett bakbord med polentagrynen nedåt. Dela degen i 12 bitar med en degskrapa. Lägg upp dem på smorda plåtar med polentasidan uppåt. Låt bröden jäsa i ca 20 minuter. Ställ in en ugnssäker form med vatten i botten på ugnen. Ställ in bröden på mittersta falsen. Ta ut vattnet efter 5 minuter, och sänk värmen till 200°. Låt bröden grädda i ytterligare 20 minuter. Ta ut och låt svalna på galler utan duk.