Chiabatta12 stycken Ingredienser:
Deg:
Ugnstemperatur:
|
Gör så här:
Dag 1:
Gör en fördeg genom att lösa jästen i vattnet och blanda ihop ingredienserna till fördegen i en bunke. Det blir en
lös smetig deg. Den behöver inte arbetas. Täck bunken med gladpack och låt stå i minst 12 timmar, gärna över natten.
Dag 2:
Tillsätt vatten, jäst, olivolja och mjöl till fördegen och arbeta den kraftigt, ca 15 minuter oavsett om det är med maskin eller för hand. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Gnid en långpanna med olivolja. Häll ut degen i
den och tryck till den med fingrarna som är doppade i olivolja. Täck långpannan med gladpack och låt stå i rumstemperatur i minst 1 ½ timme. När ca 30 minuter av jäsningen återstår, sätt på ugnen på 250°. Ta bort plasten och strö över polentagrynen. Vänd upp degen på ett bakbord med polentagrynen nedåt. Dela degen i 12 bitar med en degskrapa. Lägg upp dem på smorda plåtar med polentasidan uppåt. Låt bröden jäsa i ca 20 minuter. Ställ in en ugnssäker form med vatten i botten på ugnen. Ställ in bröden på mittersta falsen. Ta ut vattnet efter 5 minuter, och sänk värmen till 200°. Låt bröden grädda i ytterligare 20 minuter. Ta ut och låt svalna på galler utan duk.