Danskt rågbröd

3 stycken

Ingredienser:
150 gram jäst
2 flaskor (à 33 cl) mörkt lättöl
3 dl kallt vatten
½ dl ättikssprit
1 dl sirap
3 tsk salt
1,8 liter grovt rågmjöl
1 ½ dl potatismjöl
ca 9 dl vetemjöl

Ugnstemperatur:
250°

Råglimpa som bakas på kallt degspad. Låt gärna brödet vila någon dag innan du skär det. Lätt att få fina bröd då man bakar dem i formar. Potatismjölet gör att brödet går att skära i smulfria skivor och ättikan hjälper till att ta fram rågsmaken bättre.

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Häll i ölet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt vatten, ättiksprit, sirap, salt, råg- och potatismjöl och hälften av vetemjölet. Låt degen jäsa ca 1 timme. Ta upp degen på bakbordet och arbeta i resten av vetemjölet. Forma degen till tre släta sprickfria limpor. Lägg dem i smorda bakformar ca 1,5 liter Jäs brödet ca 1 timme. Nagga dem lätt med en gaffel. Grädda bröden i 250° i 15 minuter. Sänk därefter värmen till 175° och grädda ytterligare 45 minuter. Låt bröden svalna inlindade i bakduk.