Dinkelbröd

2 stycken

Ingredienser:
1 liter kallt vatten
25 g jäst
1 kg vetemjöl special
ca 700 g dinkelmjöl
2 msk mörk sesamolja eller annan smakrik olja
30 g salt
sesamfrön efter smak

Ugnstemperatur:
225 - 250°

Gör så här:
Häll vatten, sesamoljan, och jästen i köksmaskinens bunke, tillsätt bägge mjölsorterna. Arbeta degen smidig, 16 minuter utan salt. Tillsätt saltet och blanda i två minuter till. Låt degen jäsa under plastfilm i minst 2 timmar om den jäser upp till kanten trycker man bara ned den igen. Baka ut till valfri form, "doppa" i sesamfröna, låt jäsa till dubbel storlek innan du gräddar.

Småfranskor 225° ugn 12-16 minuter beroende på storlek.

Baguetter 250° ugn 5 minuter, sänk till 220° och grädda ytterligare 8-11 minuter beroende på storlek.

Franskbröd 250° ugn 5 minuter, sänk till 220° och grädda ytterligare 13-20 minuter beroende på storlek.