Långfranska

3 stycken

Ingredienser:
7 ½ dl fingervarmt vatten (37°C)
75 g jäst
150 g margarin
1 msk salt
1 msk socker
ca 22 dl vetemjöl

Ugnstemperatur:
200°

Gör så här:
Smula sönder jästen i en degbunke och häll på lite av vattnet. Rör om så att jästen löser sig. Blanda i socker, salt, nästan allt mjöl och margarinet skuret i små kuber. Arbeta degen kraftigt och tillsätt mer mjöl tills degen ej är kladdig. Strö över lite mjöl och lägg en bakhandduk över bunken. Låt den jäsa i 30-35 minuter. Under tiden kan du smörja tre normalstora bakformar med margarin. Då degen har jäst klart skall du ta upp den på mjölat bakbordet. Knåda den smidig. Dela degen sedan i nio lika stora bitar. Ta en bit och rulla ut den till en ca 3 dm lång rulle. Upprepa det med två till. Gör en fläta av dessa tre degrullar och lägg fläten i bakformen. Upprepa detta med återstående degbitar. Strö lite vallmofrö eller sesamfrö över bröden. Lägg över en bakhanduk och låt de jäsa på dragfri plats till dubbel storlek, ca 30 min. Värm under tiden ugnen till 200° och ställ in bröden när de är färdigjästa. Eller om du har varmluftsugn, läs även här. Låt de stå inne ca 30 minuter. När de är klara, ta ut dem och rulla in dem i handukar. Låt bröden ligga och kallna på galler.