Källarfranska

24 stycken

Ingredienser:
5 dl vatten (30°C)
30 g jäst
½ msk smör eller margarin
½ msk salt
4 dl rågsikt
ca 1 liter vetemjöl

Ugnstemperatur:
225°

Gör så här:
Rör ut jästen i lite av det 30-gradiga vattnet. Tillsätt resten av vattnet, matfett, salt, och rågsikten. Arbeta i vetemjölet till lagom fast deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den tills den lätt släpper bordet. Dela den i fyra delar och rulla ut varje del till en längd. Dela varje längd i sex delar. Vänd dem i mjöl och lägg på bakplåtsklädd plåt. Lägg över en bakduk och låt jäsa i ca 30 min. Grädda brödet i 225° ugnsvärme ca 10 min tills de har fin färg. Ät eller frys in för senare behov!