Kavring

3 stycken

Ingredienser:
7 dl + 3 ½ dl vatten
7 + 7 dl rågmjöl
1 msk salt
1 msk stött kummin
2 dl mörk sirap
1 msk salt
50 g jäst
1-2 msk soja
1 liter rågsikt
ca 7 dl vetemjöl

Ugnstemperatur:
175-180°

Gör så här:
Du skall sätta en del av degen ena dagen. Dagen därpå sätter du resten av degen, låter jäsa och grädda.

Första dagen
Ta en stor bunke. Mät upp 7 dl rågmjöl i bunken. Koka upp 7 dl vatten och häll det över rågmjölet. Tillsätt salt och kummin. Blanda väl, täck över med t ex gladpack och låt stå i rumstemperatur till nästa morgon.

Dagen därpå
Rör ut jästen i fingervarmt vatten i en skål. Blanda ner jästblandningen och 7 dl rågmjöl i degen och arbeta ihop den. Det blir en ganska lös deg. Låt den stå i 4 timmar på dragfritt ställe. Den kommer nu att jäsa mycket.

Efter 4 timmar:
Sätt ugnen på 175-180°. Tillsätt sirap, 1 liter rågsikt och ca 7 dl vetemjöl. Arbeta degen kraftigt. Låt den sedan stå och jäsa i 30 minuter. Ta upp degen och arbeta den på mjölat bakbord. Dela den i tre delar, forma till limpor och lägg dem i smorda formar. Låt jäsa ytterligare 20-30 minuter. Lägg en smord plåt över formarna vid gräddningen så att bröden ej höjer sig. Det får då en tät struktur och fyrkantig form, som är typisk för kavring. Grädda i 45-50 minuter. Ta ut bröden ur ugnen och pensla dem med kallt vatten. Linda in dem i bakhanddukar och låt dem kallna på galler.