Kikärtsbröd

2 limpor eller 12 småbröd

Ingredienser:
250 g avrunna och kikärtor
ca 4 ½ dl vatten
1 påse torrjäst
2 tsk salt
1 msk ljus sirap
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl

Ugnstemperatur:
175°/225°

Gör så här:
Mixa bönorna med 2 dl vatten i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt retsen av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska. Värm degvätskan till 42°, häll jästen i en bunke och häll vätskan över och blanda. Tillsätt salt, sirap, rågsikt och till sist 4 dl vetemjöl. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen med trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i 30 min. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i 2 delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar. Skåra ev bullarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i ca 30 min.
Grädda bröden i ca 15 min, 225°, mitt i ugnen.

Om du väljer att göra limpor forma degen till 2 limpor. Jäs övertäckta i 30 min. Grädda i nedre delen av ugnen, 175° i ca 25 min.