Kumminkringlor

ca 20 stycken

Ingredienser:
½ pkt jäst à 50 g
2 ½ dl vatten, 37°C
2 msk olja
1 ägg
½ tsk salt
ca 7 dl rågsikt, 375 g

Pensling:
Ägg Hel kummin Flingsalt

Ugnstemperatur:
250°

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och olja och rör om till jästen löser sig. Tillsätt ägg, salt och nästan allt mjölet. Arbeta degen tills den blir smidig. Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den, eventuellt med resterande mjöl. Dela degen i 20 lika stora delar. Rulla ut varje del till fingertjocka längder ca 30 cm. Forma till kringlor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper övertäck med bakduk. Låt dem jäsa ca 20 minuter. Sätt ugnen på 250°. Pensla med uppvispat ägg och strö på kummin och salt. Grädda dem mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt kallna på galler.