Matbröd

4 stycken

Ingredienser:
2 kg rågsikt
(spara 3 dl till utbakning)
2 påsar torrjäst
4 msk socker
1 ½ msk salt
1 dl matolja eller smält margarin
12 ½ dl varmt vatten
Pensling: ägg

Ugnstemperatur:
175°

Gör så här:
Blanda rågsikt, torrjäst, socker och salt noga i en stor bunke eller gryta. Tillsätt olja (margarin) och vatten och rör ihop degen lätt. Arbeta degen på bakbordet och knåda den med resten av mjölet. Ta lite mjöl i taget så att degen blir färdigknådad när mjölet är slut. Forma degen till 4 bröd och lägg dem i smord långpanna. Platta ut bröden en aning och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Snitta ytan lätt med mjölad kniv när bröden är färdigjästa. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 175° på nedersta falsen ca 1 timme. Låt bröden kallna på galler utan bakduk. Dela med kniv eller bryt försiktigt till 4 limpor.