Råglimpa

2 stycken

Ingredienser:
9 dl grovt rågmjöl
1 liter kokande vatten
2 pkt jäst, 100 g
1 dl ljummet vatten
1 msk salt
1 ½ dl mörk brödsirap
1 ½ liter vetemjöl special

Ugnstemperatur:
225°

Gör så här:
Rör ihop rågmjöl och kokande vatten i en bunke. Täck över och låt stå minst 6 timmar. Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten. Tillsätt salt och brödsirap. Arbeta ihop det skållade rågmjölet och jästblandningen med vetemjölet i en hushållsmaskin eller för hand. Spara 1 dl till utbakningen. Låt degen jäsa ca 45 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225°. Baka ut degen till 2 limpor. Låt jäsa ytterligare ca 45 minuter. Grädda bröden näst längst ner i ugnen ca 50 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.