Skräddakakor

8-10 stycken

Ingredienser:
100 gram jäst
1 liter mjölk
100 gram smör eller margarin
2 dl sirap
1 msk salt
1 msk stött anis
1 msk stött fänkål
(man kan även byta ut anis
och fänkål mot brödkrydda)
ca 24 dl rågsikt

Ugnstemperatur:
225°

Gör så här:
Smula ner jästen i en stor bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37°. Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, sirap, salt och kryddor. Häll i det mesta av rågsikten och arbeta degen kraftigt i maskin eller för hand. Tillsätt ev. mer mjöl så att degen släpper bunken. Låt jäsa övertäckt i ca. 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite. Dela den i 8-10 delar och forma varje del till en rund kaka ca. 15 cm i diameter. Ta ut ett runt hål i mitten och nagga kakorna med en gaffel. Lägg dem på plåt och låt jäsa under duk i 30 minuter. Grädda dem i 225° ugnsvärme i ca. 10-15 minuter.