Vallmoflätor

2 stycken

Ingredienser:
25 g jäst
½ l vatten
½ msk salt
½ dl sojamjöl (kan uteslutas)
3 dl grahammjöl
1 lite vetemjöl

Pensling:
äggvita eller ägg
vallmofrö

Ugnstemperatur:
250°

Gör så här:
Smula jästen i degbunken. Häll över fingervarmt vatten och rör om så jästen smälter. Sätt till salt, sojamjöl, grahamsmjöl och så mycket vetemjöl att det blir en smidig deg. Arbeta degen väl med träsked eller trägaffel. Strö över lite mjöl och täck över degen med en bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter. Ta upp degen på bakbordet och knåda den väl. Dela i två delar och dela sedan varje del i ytterligare tre delar. Rulla till längder och forma till två flätor som läggs på en smord plåt. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter under bakduk. Sätt in brödet i varm ugn, 250° i ca 10 minuter. Ta ut det och pensla försiktigt med uppvispat ägg eller äggvita. Ägget eller äggvitan kan gärna vara utspädd med en aning vatten. Strö över vallmofrön. Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda brödet i ytterligare 20 minuter. Låt brödet inlindat i bakduk svalna på galler.