Ugnsstekt anka

4 portioner

Ingredienser:
2 ankor à 1 ½ kg
salt och nymalen svartpeppar
250 g färsk ingefära
2 långa stjälkar späd rabarber
2 nävar färsk salvia, grovhackad
1 hel vitlök, topp och botten avskurna
2 rödlökar, tunt skivade
2 vinglas marsala eller vinsanto
3 dl grönsaks-, höns- eller ankbuljong
olivolja

Ugnstemperatur:
180°

Gör så här:
Värm ugnen till 180°. Salta och peppra ankorna in- och utvändigt. Riv hälften av ingefäran och rabarbern grovt. Blanda det rivna i en skål med vitlöken, rödlöken och hälften av salvian och stoppa den fyllningen i ankorna. Stek dem i långpanna i 1 tim. Sätt ner värmen till 150° och stek färdigt i 1 ½ tim. Häll av fettet några gånger under stekningen. Ankorna är klara när benen går att lossa. Låt dem vila och laga såsen. Häll bort fettet. Ta fyllningen ur ankorna och lägg den i långpannan. Värm pannan på låg värme på spisen och häll på vinet (det kan flamma upp). Häll i buljongen, rör om så att allt lossnar och låt såsen koka ihop. Sila såsen. Skiva resten av ingefäran tunt och stek den hastigt i teflonpanna. Lägg i resten av rabarbern och salvian. Fräs upp och strö allt över ankorna. Häll över såsen.