Ugnsstekt kyckling med potatis och rotselleri

6 portioner

Ingredienser:
1 stor kyckling (ca 1 kg)
1 citron
1 kg potatis
500 g rotselleri
olivolja
2-3 klyftor vitlök
timjankvistar
salt, peppar

Kryddsmör:
125 g smör
skal från 1 citron, tunt skalat
1 klyfta vitlök
100 g parmaskinka (eller bacon)
färsk timjan
salt

Ugnstemperatur:
220°

Gör så här:
Sätt ugnen på 220°. Hacka parmaskinka, citronskal och vitlök fint och blanda allt i en skål. Repa av timjanbladen, hacka dem grovt. Salta och peppra, knåda in smöret. Lossa försiktigt bröstskinnet på kycklingen nerifrån och upp. Pressa in kryddsmöret under skinnet. Gör djupa skåror i kycklinglåren och täck dem med resten av smöret. Stek kycklingen i ugnen i 20 min. Koka under tiden potatisen i 10 min. Skär sen potatisen och sellerin i stora bitar. Blanda allt i en skål med lite olivolja, salt, peppar, hela vitlöksklyftor och timjankvistar. Fördela blandningen jämnt runt kycklingen. Stek allt i 40 min. till. Låt sen vila i 10-15 min.