Bläckfiskragu

4 portioner

Ingredienser:
800 g bläckfisk (helst små)
2 msk smör
1 gul lök
2 ½-3 msk vetemjöl
200 g färska champinjoner
2 msk tomatpuré
1 fiskbuljongtärning
3 dl vatten
½ dl torr sherry
1 dl crème fraiche
2-3 vitlöksklyftor
½ tsk salt
¼ krm cayennepeppar
eller nymalen vitpeppar

Gör så här:
Skölj bläckfiskarna väl, tag bort huvudet med vidhängande innanmäte. Tag även bort de plastliknande genomskinliga "ben" som finns på insidan av kroppen. Drag slutligen av det yttre tunna, mörka skinnet. Skär bläckfisken och eventuellt dess armar i bitar tvärs av. Skala och finhacka löken. Tvätta och skiva champinjonerna i tjocka skivor. Koka upp vattnet med fiskbuljongtärningen. Hacka löken och fräs den i smöret någon minut samt pudra över mjölet och tillsätt tomatpurén. Rör om väl och tillsätt champinjonerna samt späd med buljongen i omgångar. Låt det hela koka upp och koka sakta i 5 minuter. Tillsätt bläckfisken och sherryn till champinjonkoket. Rör även i crème fraiche samt pressa i vitlöken och låt det hela koka ytterligare i 5 minuter. Smaka av ragun med salt och en aning cayennepeppar eller nymalen vitpeppar. Servera bläckfiskragun med kokt ris eller kokt pressad potatis som tillbehör. Som dryck till anrättningen passar det utmärkt med ett torrt vitt vin eller bordsvatten.