Fiskpudding

4 portioner

Ingredienser:
500 g torsk
5 stora mjöliga potatisar
olivolja eller smör
salt och peppar
ev. en nypa riven muskot
2 ägg
2 stora nävar späd spenat

Sås:
1 gul lök
1 morot, skrapad eller skalad
olivolja
salt och peppar
2 ½ dl vispgrädde
2 nävar riven cheddarost
2 tsk engelsk senap
1 stor handfull hackad (slätblads)persilja
1 pressad citron

Ugnstemperatur:
225°

Gör så här:
Värm ugnen till 225°. Skala och tärna potatisen och koka den i saltat vatten i 10 min. Lägg efter 2 min. i 2 ägg som blir klara samtidigt med potatisen. Lägg spenaten i ett durkslag, sätt det på potatiskastrullen och ångkoka i 1 minut. Krama ur spenatvattnet. Häll vattnet av potatisen efter 10 min. Kyl av äggen i kallt vatten, skala och klyfta dem. Mosa potatisen lätt, häll i lite olivolja eller smör, salta och peppra. Hacka löken och moroten fint. Fräs dem lätt i olivolja. Salta och peppra. När de är mjuka hälls grädden i. Värm till kokpunkten. Stäng av värmen, lägg i osten. Blanda i senapen. Salta och peppra. Ta såsen av värmen. Lägg i persiljan och pressa i citron. Skär fisken i bitar och lägg den i en ugnsfast form. Fördela spenaten och äggklyftorna jämnt. Häll på såsen så att den täcker allt. Strö sen över det grova potatismoset luftigt. Sätt puddingen i 225°ugn i 25 min. tills potatisskorpan är guldgul.