Lutfisk med vitsås

1 portioner

Ingredienser:
Ca 300-400 g lutfisk
1 tsk salt

Sås:
4 portioner

2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl gräddmjölk
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
50 g smör

Ugnstemperatur:
225°

Gör så här:
Lutfisk i ugn:
Lägg fisken på ett smort, fat med höga kanter eller i en emaljerad långpanna. Strö över salt. Täck fatet med aluminiumfolie och koka fisken i 225° i 40-50 min. Häll av vattnet som bildas.

Lutfisk i micro:
Lägg lutfisken i en microform och strö över salt. Tillaga på full effekt i 10-12 minuter (gäller 1 kg fisk).

Sås:
Smält smöret och tillsätt mjölet. Vispa så det blandas väl. Slå på gräddmjölken och koka i 6-7 min. Smaka av med salt och peppar. Vispa i 50 g smör. Servera såsen till lutfisken med malen kryddpeppar, skånsk senap och gröna ärtor som tllbehör.