Kroppkakor

12 stycken

Ingredienser:
1 kg mjölig potatis
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk salt

Fyllning:
ca 300 g köttfärs
ca 150 g falukorv
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk hel kummin
1 msk mejram
salt
peppar

Gör så här:
Dag 1:
Kör falukorven i mixern tills det blir en jämn smet. Finhacka den gula löken och vitlöken och fräs det i lite margarin, tillsätt köttfärsen och den mixade falukorven och kryddorna och fräs. Låt kallna och forma fyllningen till 12 bollar, lägg dem på en skärbräda och styckfrys dem (det gör att det går mycket lättare att forma kroppkakorna). Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.

Dag 2:
Pressa den på ett bakbord. Blanda den pressade potatisen med uppvispat ägg, mjöl och salt. Degen ska bara arbetas ihop, inte knådas. Forma degen på mjölat bakbord till en tjock rulle. Skär den i 12 jämna bitar. Gör en fördjupning i varje bit, lägg i knappt 1 msk fyllning och rulla ihop till runda bollar. Låt sjuda (några åt gången, de får inte vara mer än ett lager) i minst 3 liter lättsaltat vatten (i en stor och hög kastrull) tills de flyter upp och sedan ytterligare 5 minuter. Servera med lingonsylt och/eller gärna med surkål.