Fransk nougat

ca 10-20 bitar

Ingredienser:
5 dl socker
1 kryddmått salt
1 ½ dl ljus sirap
1 ¼ dl vatten
2 äggvitor
ca ½ dl mandel
ca ½ dl cocktailbär

Gör så här:
Blanda socker, salt, sirap och vatten i en tjockbottnad kastrull. Sätt i en hushållstermometer.Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 150°. Skålla, skala och hacka mandeln och hacka körsbären medan sockerlagen kokar. Vispa vitorna till skum. Häll sockerlagen i en fin stråle ner i äggviteskummet under kraftig vispning. Fortsätt att vispa tills massan blir fast. Blanda i mandel och körsbär. Bred ut massan på bakplåtspapper eller smort smörgåspapper i en form, ca 20 x 30 cm, med oljade händer eller liten spade eller forma en eller två rullar. Ställ kallt och skär sedan i bitar. Förvara i burk med lock.