Maränger

ca 30 stycken

Ingredienser:
1 dl (3 st) äggvitor
3 dl socker
ev 5 droppar (nypressad) citron

Ugnstemperatur:
100-125°

Gör så här:
Häll äggvitorna i en rundbottnad, ren skål. Gör ett kallt vattenbad (låt skålen stå kvar tills marängsmeten är klar). Tillsätt 2 ½ dl av sockret och eventuellt citron. (Smeten går då fortare att vispa styv och marängerna håller formen bättre under gräddningen.) Vispa med elvisp, långsamt i början, och öka sedan hastigheten. Vispa tills det att smeten är så fast att man kan vända upp och ner på skålen. Vänd försiktigt ner resten av sockret. Klicka eller spritsa ut smeten till toppar, kransar m.m. direkt på bakplåtspapper. Grädda marängerna i mitten av ugnen i 100-125° i ca 45-60 minuter beroende på marängernas storlek. De är färdiga när de känns torra och lätt lossnar från papperet.