Marshmallows

ca 450 g

Ingredienser:
450 g strösocker
1 msk glukos
25 g gelatinpulver
2 msk orangeblomvatten
2 äggvitor
majsmjöl och siktat florsocker

Rosa marshmallows
Ta rosenvatten i stället för orangeblomvatten och tillsätt eventuellt också ett par droppar röd hushållsfärg.

Citronmarshmallows
Ta ett par droppar citronsessens i stället för orangeblomvatten och tillsätt ett par droppar gul hushållsfärg.

Mintmarshmallows
Ersätt orangeblomvattnet med ett par droppar pepparmyntsolja och tillsätt ett par droppar grön hushållsfärg.

Kokosmarshmallows
Täck bitarna med riven kokos i stället för med majsmjöl- och florsockerblandningen.

Gör så här:
Olja en form som är ca 20 cm i fyrkant och beströ den med en blandning av lika delar majsmjöl och siktat florsocker. Värm försiktigt sockret tillsammans med glukos och 2 dl vatten i en tjockbottnad kastrull. Rör om med en träsked tills sockret har lösts upp. Koka upp, täck med lock och låt koka 3 minuter. Lyft av locket och låt koka tills temperaturen stigit till 127° (hårt kulprov, se nedan). Lös under tiden upp gelatinet i 1 dl vatten i en skål placerad över en kastrull med kokande vatten. Häll gelatinet i sockerlagen och tillsätt orangeblomvattnet. Vispa äggvitorna till hårt skum. Häll sockerlagen i äggvitorna i en tunn och jämn stråle under ständig vispning. Vispa tills massan är tjock och styv. Bred ut massan i formen med en palettkniv, jämna till ytan och låt stelna. Beströ arbetsunderlaget med majsmjöl- och florsockerblandningen. För en liten kniv runt formens kanten så att massan lossnar och stjälp upp den på underlaget. Strö majsmjöls- och sockerblandningen över ovansidan och kanterna så att det blir jämnt täckta. Skär ut rundlar med ett oljat mått, 2 ½ cm i diameter eller gör fyrkanter genom att skära 2 ½ cm breda remsor med en oljad, vass kniv och sedan klippa remsorna i bitar med en oljad sax. Täck bitarna runt om med majsmjöl- och florsockerblandningen och låt dem sedan torka på galler 24 timmar. Förvaras i lufttät burk klädd med smörgåspapper mellan de olika lagren.

Hårt kulprov
Doppa kastrullen i kallt vatten. Droppa en liten mängd sockerlag i iskallt vatten, forma den till en kula i vattnet, lyft upp den. Om kulan behåller formen under lätt press men fortfarande är klibbig är temperaturen den rätta.