Finsk kållåda

4 portioner

Ingredienser:
2 stora kålrötter ca 1,5 kg i bitar
3 dl vatten
salt
1 ½ dl gräddmjölk
1 ½ dl ströbröd
1 ½ msk sirap
l tsk malen ingefära
½ tsk vitpeppar
½ tsk riven muskotnöt
ev. lite mer salt

Garnering:
ströbröd och smörklickar

Ugnstemperatur:
175°

Gör så här:
Koka kålrötterna mjuka i lättsaltad vatten, ca 30 min. Häll av kokvattnet och spara det. Mosa kålrötterna eller kör dem i mixer. Låt ströbrödet svälla i gräddmjölken. Rör ner det i kålrotsmoset och tillsätt sirap och kryddor. Späd med koksspadet till en ganska lös massa. Skeda massan i en smord, ugnssäker form. Dra gärna ett mönster med gaffel eller vågmönster med en sked. Strö över ströbröd och smörklickar. Grädda mitt i ugnen, 175°, ca 1 timma. Servera kålrotslådan varm till skinkan eller julkorven.