Julbröd

1 stycken

Ingredienser:
50 g (l pkt jäst)
3/4 msk salt
1 msk honung
5 dl ljummet vatten
2 dl grahams- eller rågmjöl
9-10 dl vetemjöl

Ugnstemperatur:
250°

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke och lägg i salt och honung. Rör ut jästen. Slå på vattnet och rör om igen. Häll i grahamsmjölet först och sedan nästan allt vetemjöl, men spara drygt 2 dl tills degen ska bakas ut. Rör ihop degen och jäs den med en handduk över bunken i ca 1 timme. Smörj en bakplåt eller lägg på bakplåtspapper. Arbeta in det sparade vetemjölet i den jästa degen och knåda degen lätt. Forma ett stort bröd. Klappa in brödet med lite mjöl och lägg det på bakplåten, skär några snitt i degytan med en tunn och vass kniv. Värm ugnen till 250°. Det utbakade brödet behöver bara jäsa under tiden som ugnen värms (ca 20 min). Grädda brödet mitt i ugnen ca 15 min, sänk värmen till 150° och grädda i ytterligare 40-45 minuter. Låt brödet svalna på galler övertäckt av en handduk.