Lussekatter

30-35 stycken

Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g mager kesella
1 g saffran
1 ½ dl socker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Garnering och pensling:
Russin
1 dl mjölk
1 msk strösocker

Ugnstemperatur:
225°

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken att ljummas lite (inte över 37°). Häll degspadet över jästen och rör om väl så jästen löses upp. Häll i kesella, saffran, salt och socker och rör så att allt blandas väl. Arbeta in det mesta av mjölet och knåda till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt 30-40 minuter. Knåda igenom degen igen och baka ut den till lussekatter i olika former. Lägg lussekatterna på bakplåtspapper på plåtar, garnera med russin och låt dem jäsa övertäckta ytterligare ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225° och grädda dem mitt i ugnen 7-10 minuter, beroende på hur stora du har gjort dem. När de är färdiggräddade penslas de med strösocker blandat med mjölk.