Kanelbullar

25 Portioner

Ingredienser:
150 gr margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 ½ dl strösocker
1-2 tsk stött kardemumma
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g mjukt margarin
2 dl strösocker
2-3 msk kanel

Pensling:
Uppvispat ägg
Pärlsocker

Ugnstemperatur:
225-250°

Gör så här:
Sätt ugnen på 225-250°. Smält margarinet och tillsätt mjölken. Värm till ca 37°. Smula jästen i en bunke och rör i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet samt sockret, saltet, kardemumman och nästan allt mjölet (spara lite till utbakningen). Arbeta ihop degen tills den blir smidig och slät (och släpper från kanten). Låt jäsa övertäckt med ren handduk i 30 minuter. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och ställ åt sidan. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut varje deg till en stor avlång kaka ca 25x45 cm. Bred ut hälften av fyllningen över varje kaka. Rulla ihop från långsida till långsida. Skär varje rulle i bitar. Ställ bullarna med snittytan uppåt på bakpappersklädd plåt, vik in änden på bullen så att den inte rullar upp sig. Låt bullarna jäsa i ca 30 minuter. Pensla dem med det uppvispade ägget och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Går utmärkt att frysa. Vill du har större och plattare bullar, kan du platta ut dem innan du penslar dem, ha bara koll på tiden då de gräddas snabbare då.