Lussekatter med fullkorn

30-35 stycken

Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g mager kesella
2 påse saffran
1 ½ dl råsocker
½ tsk salt
ca 15-16 dl kärnvetemjöl med fullkorn

Garnering och pensling:
Russin
1 dl mjölk
1 msk strösocker

Ugnstemperatur:
225°

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken att ljummas lite (inte över 37°). Häll degspadet över jästen och rör om väl så jästen löses upp. Häll i kesella, saffran, salt och socker och rör så att allt blandas väl. Arbeta in det mesta av mjölet och knåda till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt 15 minuter. Knåda igenom degen igen och baka ut den till lussekatter i olika former. Lägg lussekatterna på bakplåtspapper på plåtar, garnera med russin och låt dem jäsa övertäckta ytterligare ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225° och grädda dem mitt i ugnen 5-7 minuter, beroende på hur stora du har gjort dem. När de är färdiggräddade penslas de med strösocker blandat med mjölk. Låt kallna på galler under bakduk.