Vaniljmandel-
bullar

ca 40 stycken

Ingredienser:
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst för sötdeg
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 ½ tsk stött kardemumma
850 g (14-15 dl) vetemjöl

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
¾ dl strösocker
2 msk vaniljsocker
100 g malen sötmandel

Till pensling:
1 ägg
pärlsocker

Ugnstemperatur:
225-250°

Gör så här:
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm den till 37 ° (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål på 3-4 liter. Häll över degvätskan och rör om till jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt och eventuellt kardemumma. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet, men spar ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, cirka fem minuter med maskin eller tio minuter för hand, till degen känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter. Blanda det rumsvarma smöret med socker och vaniljsocker. Blanda i den malda mandeln väl väl. Ta upp degen på bakbordet och knåda den smidig. Dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär kaka. Bred på fyllningen och vik över nedre halvan över fyllningen och tryck till kanterna lite runt. Skär sedan centimeterbreda remsor av degkakan (går bra med pizzaskärare) och vrid remsan spiralformig och snurra ihop remsan till en rund bulle. Vill man ha större bullar tar man bredare remsor och vill man ha mindre tar man smalare. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta med bakduk i 35-40 minuter. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda dem mitt i ugnen i 5-7 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.