Korvstroganoff

4 portioner

Ingredienser:
700-800 g faulkorv
2 gula lökar
6 dl mjölk
1 dl vatten
2 dl ketchup och eller chilisås
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
2-3 krm vitpeppar
2-3 krm svartpeppar,
gärna grov nymalen
3-4 krm paprikapulver
½-1 buljongtärning,
gärna mörk oxbuljong
lite strösocker

Redning:
½-1 dl mjölk eller vatten
½ dl vetemjöl

Gör så här:
Skär falukorven i strimlor, alltså i skivor som sedan delas i strimlor som är ca 1 cm i diameter. Lägg margarinet i en stekpanna och bryn korvstrimlorna i det, på medelvärme, tills de får en fin brun färg. Häll över den stekta korven i en stor gryta, gärna av järn. Med en normalstor stekpanna kan man behöva steka halva falukorven i taget. Skala och skär löken i tärningar. Stek även löken i margarin. Salta löken och strö på lite strösocker under stekningen. Häll gärna även på 1 dl vatten. Löken får på detta sätt en saftigare och genomskinnligare konsistens. När vattnet har kokat bort nästan helt, häll i löken i den stora grytan. Tillsätt buljongtärningen, mjölken, ketchupen, tomatpurén, saltet, sockret och kryddorna i grytan, och rör om. Låt grytan koka upp och koka den sedan på svag värme i ca 15 minuter. Gör en redning, som skakas väl och sedan hälls ned i grytan under omrörning. Om korvstroganoffen är för tjock spär man ut den med mer mjölk eller vatten. Är den för tunn gör man en extra redning, helt efter eget tycke. Serveras till kokt ris.

Fördjupning:
Falukorven kan bytas ut mot vanlig grillkorv, som skärs i strimlor. Mjölken kan ersättas med till hälften vatten och till hälften creme fraiche eller grädde, beroende på vad man har hemma och vad man tycker bäst om.

Använder man ketchup behövs det ca 2 dl i receptet ovan. Använder man chilisås kan man ta lite mindre och få en liknande effekt. Ketchupen och chilisåsen kan bytas ut mot tomatpuré, men då krävs inte mer än några matskedar. Smaken blir dock inte fullt så fyllig med enbart tomatpuré.

Buljongtärningen och parikapulvret kan hoppas över utan några större problem, men bidrar naturligtvis till att ge stroganoffen en kraftigare och krämigare smak. Glöm inte att ha lite strösocker för att kryddorna ska få sin rättmätiga runda fylliga smak. Vill man ha såsen mer brunröd kan man ha i lite soja.