Lammkotletter med ingefära, citrongräs och polenta

4 portioner

Ingredienser:
12-16 lammkotletter med ben
1 gurka

Marinad:
2 hackade vitlöksklyftor
2 finhackade citrongräs
3 cm hackad färsk ingefära
3 msk hackad färsk koriander
3 msk hackad mynta
ca ½ dl olivolja
vitpeppar
citronklyftor

Polenta:
1 liter vatten
1 tsk salt
170 g polenta
ca 1 ½ dl riven parmesan
1 äggula
salt och peppar

Tapenadesmör:
50 g smör
2-3 msk tapenade (svart olivröra som finns att käpa färdig)

Gör så här:
Krossa alla ingredienser till marinaden i en mortel. Lägg i en bunke, blanda ingredienserna med kotletterna och låt marinera i minst 60 minuter.

Polena:
Koka upp vattnet, salta och häll ner polentan i en tunn stråle under ständig vispning. Sänk värmen och låt sjuda mycket sakta. Vispa hela tiden i 20 minuter eller tills polentan tjocknat. Vispa in ost och äggula, salt och peppar och blanda väl. Olja en form med raka kanter, ca 5 cm höga. Häll ner polentan och släta till ytan och ställ i kylskåpet ca 2 timmar. Stjälp upp polentakakan på bänken, skär den i trekanter och stek gyllenbruna i smör och lite olja.

Smöret:
Blanda tapenade med rumsvarmt smör, smaka av och ställ kallt.

Stek kotletterna ett par minuter på varje sida och lägg upp på varma tallrikar tillsammans med nystekt polenta. Klicka på smöret. Servera med hyvlad och lättkokt gurka eller annan färsk grönsak.