Lammkotletter med palsternacks-
timbal och potatiskaka

4 portioner

Ingredienser:
2 lamkotlettrader, ca 16 kotletter
eller 8 dubbla lamkotletter
salt och peppar

Timbal:
3 stora skalade palsternackor
½ knippe hckad färsk koriander
2 ägg
1 ½ dl grädde
1 tunnskivad aubergine
olivolja till stekning

Potatiskaka:
ca 6 stora skalade potatisar
1 msk vetemjöl
1 äggula
2 hackade vårlökar

Sås:
2 dl madeira
1 msk kalvfond
1 dl vatten
ca 50 g kallt osaltat smör

Ugnstemperatur:
200°

Gör så här:
Börja med timbalerna.
Skär palsternackorna i bitar och koka dem mjuka. Fräs tillsammans med koriander. Salta och peppra. Kör i mixer till en slät puré. Blanda med grädde och ägg. Strö salt på aubergineskivorna och låt rinna av i ett durkslag. Torka av och stek skivorna gyllenbruna i olivolja. Pensla 4 timbalformar med olja och klä dem med aubergineskivorna. Fördela blandningen i formarna och grädda i vattenbad i 180° ca 25 minuter eller tills fyllningen satt sig. Låt dem vila tills det är dags att stjälpa upp dem.

Ansa kotletterna från senor och salta och peppra dem runt om. Hetta upp olja och lite smör i en stekpanna och stek kotlettraderna sakta runt om ett par minuter på varje sida. Fortsätt steka i ugnen i 200° i 10-15 minuter. Vira in i folie.

Grovriv potatisen under tiden. Pressa ut så mycket vatten som möjligt och blanda med mjöl, äggula och vårlök. Salta och peppra. Forma fyra kakor och stek dem gyllenbruna i smör.

Vispa ur stekpannan med vin, fond och vatten. Sila ner i en kastrull och koka upp. Ta bort från värmen och vispa ner smöret klickvis. Smaka av med salt och peppar och håll varmt utan att koka.

Skär upp kotletterna och servera på varma tallrikar tillsammans med potatiskaka och timbal. Häll såsen runt. Servera genast.