Kåldolmar

6 portioner

Ingredienser:
1 medelstort kålhuvud
½ dl risgryn
1 ½ dl mjölk (till riset)
1 gul lök
150 g nötfärs
150 g fläskfärs
2 ägg
1 ½ dl mjölk
salt, vitpeppar
2 msk socker eller sirap
3 msk smör
½ liter skysås eller brunsås

Ugnstemperatur:
225°

Gör så här:
Skär ut stocken ur vitkålshuvudet och förväll huvudet i lätt saltat vatten. Lossa därefter bladen från varandra och skär bort den grova strängen. Skölj risgrynen och koka dem i mjölk till en tjock gröt. Finhacka och smörfräs löken. Blanda färserna med ägg, lök, mjölk, kryddor och ris. Lägg ut en stor klick på varje blad och rulla ihop till dolmar. Lägg dem i en smörad långpanna med skarven neråt och häll över sirap eller socker och smält smör. Sätt in dem i ugnen på 225° ca 30 minuter. Tillsätt skysåsen och låt dolmarna puttra i ugnen ytterligare 30 minuter. Servera med ett gott potatismos smaksatt med smör eller grädde. Rårörda lingon är ett klassiskt och gott tillbehör.