Mammas nötgryta

6 portioner

Ingredienser:
ca 1 kg nötkött i strimlor
½-1 pkt bacon i strimlor
2 msk margarin
1-2 vitlöksklyftor
2 krm svartpeppar
½ tsk timjan
1 lagerblad
2 köttbuljongtärningar
5 dl mörkt öl
1 stor vit limpskiva utan kanter
2-3 gula lökar i skivor
2-3 morötter
1 tsk soja
1 tsk strösocker
2 tsk rödvinsvinäger
1 dl hackad persilja

Gör så här:
Bryn köttet och baconent i hälften av matfettet i en stekpanna. Lägg över det efterhand i en gryta. Koka ur stekpannan med ca ½ dl vatten och sila ner skyn i grytan. Pressa i vitlökarna, tillsätt svartpeppar, timjan och lagerbladet. Smula över buljongtärningarna. Rör i ölet, lägg limpskivan överst och lägg på locket. Låt koka på svag värme i ca 45 minuter utan att röra om. Fräs lökringarna i resterande fett i en stekpanna tills de börjar få färg. Skala morötterna och skär dem i bitar. Rör ner den nu uppblötta limpskivan i grytan och blanda i morötterna och löken. Låt sjuda i ytterligare ca 20 minuter tills köttet är mört. Rör om då och då. Tillsätt soja och smaka av med socker och vinäger. Tillsätt den hackade persiljan.
Servera med potatis och antingen salt- eller ättiksgurka.