Lite om olika kryddor
Anis, Pimpinella anisum
Ettårig ört som för fruktens skull odlas i mellan och sydeuropa. Frukten innehåller frön som ger kryddan anis som användes i bl.a. bröd. Pressar man fröna och tar tillvara på oljan används denna till anisettlikör som är en vit likör. Har en smak som påminner om lakrits

Basilika, Ocimum basilicum
Basilika passar till de flesta olika typer av mat och framför allt till tomat och pastarätter. Används även som smaksättning i likörer.

Cayennepeppar, Capsicum fastigtatum eller Capsicum frutescens
Stark krydda som används till fisk, skaldjur, dressingar, äggrätter såser och stuvningar. Mycket HET!

Citronmeliss, Melissa officinalis
Kallas även Hjärtans fröjd och har tidigare används som läkemedel mot bl.a. trötthet och för att sänka blodtrycket. Citronmelissen används med fördel till fisk och kyckling och i desserter som innehåller frukter. Citronmelissen används i likörer. Färska blad kan torkas och användas i te.

citronpeppar
Citronpeppar är en friskt citrondoftande blandning av salt, svartpeppar, citronsyra, socker, glutamat, stärkelse och lök. Om Wienerschnitzel står högst på familjens favorit-mat-lista, då är citronpepparen den rätta kryddan att skaffa hem. Det är nämligen därifrån rätten får sin lite syrliga smak. Den passar utmärkt till stekt och kokt fisk, i fisksoppor och ger salladsdressingen ett extra "sting". Eftersom den innehåller både salt och peppar, är den dessutom en bekväm, färdig strökrydda, med vars hjälp Du enkelt och snabbt kan skapa fina smakupplevelser.

Curry
Är en blandning av olika kryddor och skiljer sig från varandra beroende på i vilken region i Indien de är blandade i. Som huvudingrediens kan man hitta gurkmejan som ger den karakteristiska färgen. I övrigt ingår oftast koriander, ingefära, peppar, kanel och spiskummin. Curry fräses i matfett så förstärks aromen.

Dill, Anethum graveolens
Dill har sitt ursprung i sydvästra Asien och odlas numera i hela Europa. Dill är ju också en av vårt lands mest uppskattade kryddgrönsak. För vad vore nykokt färskpotatis eller kräftor utan dill? Eller "sill i dill", "dillkött", lax och strömming, för att nu bara nämna några av våra mest omtyckta "dillrätter". Den härliga dilldoften och smaken ger soppor, såser, salader och majonnäs dess utsökta arom. Och till kräftor, musslor, skaldjurslådor och fisk är dill mer eller mindre ett måste. De gamla egyptierna använde faktiskt dill mot huvudvärk och allehanda åkommor.

Dragon, Artemesia dracunculus
Kommer ursprungligen från Ryssland och Sibirien. Används som krydda i t.ex. senap eller vinäger och även vanlig i bearnaisesås. Använd gärna till både kokt och stekt fisk, till kyckling, gris-, nöt- och lammkött. Använd dock med försiktighet eftersom smaken är en smula dominant.

Enbär, Juniperus communis
Enen är en ständigt grön buske som växer vild på hedar och torra backar i hela vårt land. Kryddan enbär får man av den vita, oansenliga blomman, som första året blommar; andra sommaren blir till ett grönt bär, för att först mot slutet av tredje sommaren bli härligt, doftande, blåviolett och moget. Först då är det dags att plocka och torka enbären. De aptitretande enäbären är goda som krydda till marinader; till vilt kött och i såser. Till enrisrökt kött använder man förstås enbärskvistar; likaså som krydda i gin och enbärsbrännvin. Blanda gärna krossade enbär med olika örtkryddor; de ger en utsökt smak åt pastasåsen. Under medeltiden ansågs enbär ha en magisk, läkande kraft och än idag anväder man enbär; bland annat som medel för att öka aptiten.

Fänkål, Foeniculum vulgare
Används främst som krydda i bröd och till fiskrätter samt även i likörer och brännvin. Smaken påminner något om Anis.

Garam Masala
Är en blandning av kryddor och används till de flesta rätter såsom kött, fisk, ägg- och grönsaksrätter ris och grytor. Kan med fördel användas som krydda till wokad mat. Blandningen som härstammar från Indien och innehåller vanligtvis kardemumma, muskot, svartpeppar, nejlikor samt spiskummin.

Grönpeppar, Piper Nigrum
Kommer från slingerväxten Piper Nigrum, precis som svart- och vitpeppar. Frukterna skördas dock i olika mognadsstadier. Grönpeppar skördas när frukterna är omogna och har kvar skalet kring kärnan. Smaken är aromatisk och mild samtidigt som hettan finns där. Används både som torkad och inlagd i lake. God att krossa till biffen, hel i såser och marinader. Den inlagda är även god i fiskrätter och köttfärslimpan.

Gurkmeja, Curcuma longa
Kommer från Asiens tropiska delar. Den torkade rotstocken innehåller det gula färgämnet curcumin och ger indisk curry dess gula färg. Används främst som färgsättning i ris, stuvningar och soppor.

Gräslök, Allium schoenoprasum
Gräslök hör precis som dill och persilja till våra vanligaste och mest omtyckta kryddväxter och räknas som örtkrydda. Den fleråriga gräslöken med sina vackert lilafärgade "eternellblommor", kommer ursprungligen från norra Europa och Asien, där man, liksom här kan träffa på den vildväxande eller odlad. Gräslök smakar gott till nästan allt. Självklar är den förstås till sillen och färskpotatisen, i salladen och fisksoppan. Och visst skulle det vara svårt att vara utan den till äggröran eller som "kryddpålägg" till sunda smörgåsen.

Ingefära, Zingiber officinale
Kommer från roten till en Asiatisk liljeväxt och används främst i bakning (pepparkakor), till fläsk, på filmjölk samt i orientaliska kryddblandningar.

Isop, Hyssopus officinalis
Gammal krydd- och medicinalväxt. Smaken är dominant och passar till mustig mat såsom lamm, rådjur, ren och hare.

Kanel, Cinnamomum ceylanicum
Detta träd härstammar ursprungligen från Ceylon. Trädets gulbruna bark torkas och används sedan som kryddan kanel i matlagningen. Främst här i Sverige använder vi den i bakning och drycker samt på risgrynsgröten till jul. Även i blandade kryddsorter, t.ex. curry, ingår kanel som ingrediens.

Kardemumma, Elettaria cardemomun
Detta är en kryddört som ursprungligen kommer från Indien. I Sverige använder vi den vanligen i bakverk, glögg, desserter och liknande. I arabländerna använder man kryddan som smaksättning i kaffe. I det asiatiska och då främst det indiska köket ingår kardemumma i de flesta kryddblandningar, exempelvis curry.

Kapris, Capparis spinosa
Kapris är de vinägerkonserverade blomknopparna från den låga, torniga kaprisbusken med sina långskaftade, ovala mörkgröna blad och sina stora vackra vita blommor. Kaprisbusken växer vild från Portugal österut genom hela Medelhavsområdet till västra Tibet och Indien, och odlas numera främst i Spanien, Marocko och Turkiet. När kaprisen är av god kvalitet ska den vara fast, sluten och ha en olivggrön färg. Mest känd hos oss är nog kapris till wienerschnitzel, men med sin annorlunda, pikanta och lite bittra smak, passar kapris även fint till stekt fisk, till fisksåser, sallader majonäs och som garnering till kalla förrätter. Och om man får tro de medeltida örtkännarna är kapris bäst lämpad att just "intas före måltiderna, eftersom den stimulerar aptiten".

Koriander, Coriandrum sativum
Odlas numera i hela Europa och används förutom i matlagning även till likörer samt parfymer. Passar till färsrätter samt även äppelkakor och brödbak. Även fisk- och skaldjursrätter får en bra smak med koriander.

Kummin, Carum Carvi
Tidigare använd som medicinalväxt men används numera i brödbak (brödkummin) samt som brännvinskrydda. Passar även i kålrätter och gulascher.

Kyndel, Satureja hortensis
Kryddväxt från Medelhavsområdet. Passar bäst att krydda bönrätter med men även korvar.

Körvel, Myrrhis odorata
Har en svag lakritssmak och används till fisk, ägg- och grönsaksrätter samt i soppor. Danskarna har en speciell soppa - Körvelsoppa som jag tyvärr ännu inte har recept på.

Lagerblad, Laurus nobilis
Finns i Medelhavsländerna men ska inte blandas ihop med Nerium Oleander som är dödligt giftig och växer i samma område. Som tur är finns ingen risk att vi äter fel här i Sverige men som turist bör Du hoppa över att plocka med Dig lagerblad från Sydeuropa!!!
De torkade bladen används tillsätts i kokningen för korv, fisk, gulasch och tunga. I sillinläggningar och även inläggningar av gurkor kan lagerbladen användas.

Lavendel, Lavandula officinalis
Odlas i länderna kring Medelhavet men även i Sverige som exempelvis häckväxter. Ur blomman kan man utvinna lavendelolja som är vanlig vid parfymtillverkning. Främst odlas lavendel för dess karakteristiska doft men går bra att använda som krydda till bl.a. hare, älg samt rådjur. Baka med torkade blommor, ger en vacker effekt till kaffet!

Malört, Artemisia absinthium
Odlas i sverige men hör hemma i västra delen av Asien. Med malört kryddar man brännvin samt vermouth. I större mängder är malörten giftig men inte i de kvantiteter som ingår i ovanstående

Mejram, Origanum majorana
Används med fördel i ärtsoppan, i grönsaks- och potatisrätter samt till lamm.

Muskot, Myristica fragrans
Finns framför allt i tropikerna. Från muskotträdet används dels muskotnöten dels den röda frömanteln vilken kallas för muskotblomma. Muskotblomman används mest vid inläggningar och har en ganska mild smak medan själva muskotnöten används i potatismoset, till makaroner samt vissa pajer.

Mynta, Mentha
Detta är ett stort släkte där det finns många sorter. Bl a Åkermynta, Ädelmynta, Pepparmynta samt Krusmynta. Mynta kan användas till lamm och andra kötträtter samt i desserter och som te. Av mynta gör man även likör.

Nejlika, Eugenia caryophyllata
Detta är ett närmare 12 meter högt träd från vilken man utvinner kryddnejlikan som det egentligen kallas. Kryddnejlika kan man använda hela i inläggningar, glögg och till skinkkoket. Som krossad passar den bäst i pepparkakor och övriga bakverk, korv och blodpudding samt till fläskkött.

Oregano, Origanum vulgare
Används vanligast på pizzan men är lika god i kött och färsrätter, till lamm- och tomaträtter samt på pasta. Kan även användas tillsammans med basilika. Den färska oreganon, som i Sverige även går under namnet Kungsmynta, har otroligt vackra blommor och kallas därav ofta för Bergens fröjd. Blommorna kan man lägga i en vanlig flaska med vinäger för att stimulera smaklökarna men även ge ett vackert blickfång.

Paprika, Capsicum annuum
Får inte fräsas eller brynas. Ger både en vacker färg samt en god smak. Passar utmärkt till äggrätter, gulasch, soppor och grytor. För enkelhetens skull gör men bäst i att tillsätta paprika i matlagningen utrörd i lite vätska.

Piri piri, Capsicum frutescens
Piri-piri är 15 mm långa, mycket skarpa små pepparfrukter som tillhör Capsicumsläktet, där det för övrigt ingår allt ifrån den hetaste cayenne och piri-piri till den sötaste paprika. Ursprungligen kommer piri-piri från Sydamerika men växer numera främst i tropikerna. Piri-piri är mycket god, men stark. Därför är det lämpligt att Du tvättar händerna efter det att Du handskats med piri-piri. Akta noga så att Du inte får något i ögonen. Den skarpa heta smaken kommer från ett ämne som heter Capsaicin. Mängen Capsaicin i piri-piri är många gånger större än i den starkaste paprika. Kanske inte så underligt alltså att man på Java kallar piri-piri för "djävulens peppar". Så ta det försiktigt med piri-piri. För om Du gör det och "tänder" friterade räkor eller kycklig med piri-piri, kan ingen motstå. Hel eller krossad kan denna spännande krydda göra varje kött-, ägg- och fiskrätt till måltidens höjdare.

Rosépeppar, Schinus molle
Rosépeppar har inget släktskap alls med svart-/vit-/grönpeppar, utan är de röda frukterna från växten Schinus molle (peruanskt pepparträd). Bären säljs torkade och är söta, aromatiska och påminner om enbär i smaken. Den tillhör inte våra vanligaste kryddor, men finns i alla vanliga kryddsortiment och används i vitt skilda rätter, såväl till kött-, fisk-, fågel- och grönsaksrätter, och t.o.m. i vissa desserter.

Rosmarin, Rosmarinus officinalis
Detta är en buske som förr användes som medicinalväxt. Numera används den, med en smula försiktighet då den är ganska kraftig i smaken, till lamm, fågel, potatis- och kålrätter. Passar bra till grillat kött men akta så att den inte bränns av lågor, den utvecklar då en amoniakliknande smak

Saffran, Crocus sativus
Används både för smaken och för färgens skull i både bakverk och annan matlagning. I ris, såser, grytor, orientaliska rätter samt saffransbullar är det vanligen så att man tillsätter saffran. Saffran kommer från märkena i en krokus. Varje blomma har 3 märken och för att få ett kilo saffran krävs 70.000 blommor. Det gör att det är bland de dyraste kryddorna på marknaden. Ett vanligt trick för att göra märkena tyngre - och därigenom tjäna mer pengar - är att låta de suga upp honung eller olja. I Romarriket framställdes ett honungspiller med saffran och myrra som gavs vid leversjukdomar. Från 1500-talets Sverige blandades saffran in i mediciner mot magsjukdomar.

Salt
Dess kemiska betäckning är Natriumklorid och utvinns ur naturen. Det är ett villkor för vår existens och dessutom använder man det i matlagningen för att ta fram och förstärka smaker. Doseras med försiktighet eftersom stor sälta gör maten oangenäm att äta.

Salvia, Salvia officinalis
Eftersom detta är bland de äldsta läke- och kryddväxterna som kunde bota fler krämpor än någon annan medicinalväxt fick den namnet salvia efter latinets salvare som betyder bota och rädda. Numera använder vi salvia i matlagningen till kalkon, skinka, kalv, lamm och gärna fisk. Varför inte också till tomat eller som extra piff på en kopp te?

Spiskummin, Cuminum cyminum
Ingår gärna i orientaliska kryddblandningar samt även som smaksättning i bla ostar. Krydda gärna vanlig köttfärssås med spiskummin för en extra effekt.

Svartpeppar, Pipera´ceae nigrum
Här använder man sig av de omogna, brungråa, torkade frukterna från växten.Dosera med måtta eftersom peppar är en ganska dominerande krydda. Passar till det mesta för att förhöja smakupplevelsen och ingår i många kryddblandningar.

Tandoori
Är en kryddblandning från Indien. Beroende på var i Indien man befinner sig kan innehållet skilja sig men främst innehåller den ett rött färgämne. Övriga ingredienser kan vara koriander, salt, kanel, spiskummin, svartpeppar, ingefära, muskot och selleri. Passar utmärkt till kött men även till rätter med tomatsåser.

Timjan, Thymus vulgaris
Kommer från en buske som sträcker sig 2 meter upp i luften och har starkt doftande blad.

Vanilj, Vani´lla planifo´lia
Det är själva frukten som är ca 20 cm lång som man använder sig av från denna slingerväxt. När frukten har gulnat plockar man den för att sedan doppas i kokande vatten och sedan låter man den torka. Vaniljen passar bäst till desserter samt smakämne för bakning och glass.

Vitlök, Allium sativum
En både älskad och hatad krydda till maten som trots att den funnits mycket länge inte varit så populär i Sverige förrän på senare år. Bör ingå som krydda i maten, färsk. Man kan hacka, krossa eller pressa klyftorna. Steker man vitlöken för varmt blir smaken besk, därför är det bättre att tillsätta vitlöken mot slutet även för att få ut det mesta av aromen. Vitlöken kan användas till det mesta - man försöker ibland även smaksätta glass - huka er vampyrer!

Vitpeppar
Kommer från samma växt som svartpeppar men plockas och torkas i ett annat mognadsstadium. Finns hel och malen, bäst smak ger den om man maler den själv i pepparkvarn. Smaken hos vitpeppar är inte lika intensiv som svartpeppar.