Älgfärspaj

4 portioner

Ingredienser:
600 g älgfärs
2 gula lökar (hackas)
4 dl champinjoner eller annan svamp
2 msk smör
2 tsk salt
2 stora pressade vitlöksklyftor
½ kryddmått cayennepeppar
1 dl chilisås
2 msk soja
400 g riven ost

Pajdeg:
6 dl vetemjöl
250 g osaltat smör
1 dl kallt vatten

Äggstanning:
3 ägg
3 dl standardmjölk

Ugnstemperatur:
200°

Gör så här:
Fräs älgfärsen i smör och lägg över i en gryta. Skala, hacka och fräs löken på svag värme. Stek också den hackade svampen. Lägg över i grytan. Tillsätt sedan kryddor ,chilisås och soja. Rör om och låt puttra cirka 10 min på svag väme. Hacka samman mjöl och smör. Tillsätt vatten och blanda deg. Tryck ut degen i 2 osmorda, eldfasta formar. Spara lite deg så det räcker till garnering ovanpå pajerna. Observera att pajformarna ska stå en timme i kylen innan tillagning! Förgrädda pajskalen i ugn ca 10-15 minuter i 200°. Fördela sedan älgfärsröran i pajskalen. Strö över den rivna osten. Vispa samman äggstanningen och fördela på de två pajerna. Lägg på pajdegsremsor som ett vackert galler med uppvispat ägg. Grädda i ugn cirka 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat.