Choklad och pecannötspaj

10 portioner

Ingredienser:
4 ½ dl vetemjöl
2–3 msk vatten
3 msk kakaopulver
1 nypa salt
150 g osaltat smör i tärningar
2 msk strösocker

Fyllning:
200 g skalade pecannötter
3 uppvispade ägg
3 dl farinsocker
2 ½ dl torrmjölk
1 tsk vaniljsocker
50 g osaltat smör – smält

Ugnstemperatur:
200°

Gör så här:
Sikta mjöl, kakaopulver och salt i en stor skål. Tillsätt det tärnade smöret och smula med fingertopparna ihop blandningen tills den ser ut som brödsmulor. Rör ner sockret. Tillsätt kallt vatten lite i taget tills degen börjar hålla ihop (den kommer fortfarande att vara grynig). Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord, forma den till en boll, kavla ut den och lägg den i en lätt smord form med löstagbar botten – 28 cm i diameter. Pricka degen med en gaffel och låt den stå i kylskåp 1 timme. Grädda i 200° ugnsvärme i 10 minuter. Fäst en aluminiumfolieremsa runt kanten och låt pajskalet grädde ytterligare 5 minuter. Ta ut pajen ur ugnen och låt den svalna. Sänk värmen till 175°. Hacka pecannötterna, men spara 50 g prydliga halvor att dekorera med. Lägg de hackade nötterna i en skål och tillsätt resten av ingredienserna. Blanda väl och häll fyllningen i pajskalet. Lägg resten av pecannötterna ovanpå fyllningen och grädda pajen ca 1 timme eller tills den är fast i mitten. Servera pajen varm eller kall med glass eller vispad grädde.