Choklad och pecannötspaj10 portioner Ingredienser:
Fyllning:
Ugnstemperatur:
|
Gör så här:
Sikta mjöl, kakaopulver och salt i en stor skål. Tillsätt det tärnade smöret och smula med fingertopparna ihop
blandningen tills den ser ut som brödsmulor. Rör ner sockret. Tillsätt kallt vatten lite i taget tills degen
börjar hålla ihop (den kommer fortfarande att vara grynig). Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord, forma
den till en boll, kavla ut den och lägg den i en lätt smord form med löstagbar botten – 28 cm i diameter.
Pricka degen med en gaffel och låt den stå i kylskåp 1 timme. Grädda i 200° ugnsvärme i 10 minuter. Fäst en
aluminiumfolieremsa runt kanten och låt pajskalet grädde ytterligare 5 minuter. Ta ut pajen ur ugnen och låt
den svalna. Sänk värmen till 175°. Hacka pecannötterna, men spara 50 g prydliga halvor att dekorera med. Lägg
de hackade nötterna i en skål och tillsätt resten av ingredienserna. Blanda väl och häll fyllningen i pajskalet.
Lägg resten av pecannötterna ovanpå fyllningen och grädda pajen ca 1 timme eller tills den är fast i mitten.
Servera pajen varm eller kall med glass eller vispad grädde.