Pecanpaj

1 styck

Ingredienser:
Pajdegen:
50 g osaltat smör
2 msk strösocker
1 krm salt
½ uppvispat ägg
2 msk kall mjölk
2 ½ dl vetemjöl,150 g

Fyllning:
2 ½ dl pecannötter, 225 g
3 ½ dl ljus sirap
2 dl farinsocker
4 ägg
2 äggulor
50 g osaltat smör

Ugnstemperatur:
100° + 175°

Gör så här:
Börja med pajdegen. Kör smör, socker och salt i mixer eller matberedare eller vispa med elvisp tills det blir krämigt. Tillsätt det halva vispade ägget och vispa på hög hastighet i 30 sek. Tillsätt mjölken kör på hög hastighet 2 min. Tillsätt mjölet och vispa på låg hastighet ca 5 sek och sedan ytterligare 5 sek på hög hastighet tills det är välblandat. Degen får ej överarbetas. Skrapa ur degen och forma till en bulle på plastfolie och platta till. Lägg in i kylen minst 1 timme. Sätt ugnen på 100°. Kavla ut degen tunt mellan plastfolie och klä en smörad pajform ca 24 cm i diam med degen. Kyl eller frys den minst 15 min. Rosta nötterna ca 20 min i mitten av, ugnen. Blanda sirap, farinsocker, ägg och äggulor väl. Smält smöret i en kastrull tills det är nötbrunt. Häll ned det i äggsmeten. Fördela de rostade nötterna på pajdegen. Ös fyllningen över. Grädda längst ned i ugnen i 175° ca 45 min. Täck med ugnsfolie efter ca 30 min eller tidigare om den verkar för mörk. Servera med en klick vispad gärdde eller halvtinad vaniljglass.