Blåmusselsoppa

4 portioner

Ingredienser:
1 kg blåmusslor
2 msk olivolja
1 finhackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
2 dl vitt vin
6 dl fiskbuljong *
2 dl vispgrädde
1 krm peppar
salt
1 knippe dill, finhackad

* vatten och tärning eller fond.

Gör så här:
Skölj och skrubba blåmusslorna. Ta bort skägget. Kasta de musslor som inte sluter sig. Värm oljan i en gryta. Fräs lök och vitlök mjuka. Häll i vinet och musslorna. Låt musslorna koka under lock på stark värme i cirka 5 minuter. Skaka på grytan några gånger. Ta upp musslorna och plocka ut dem ur skalet. Kasta bort de musslor som inte har öppnat sig. Sila spadet och häll tillbaka i grytan. Häll fiskbuljong och grädde i grytan och låt koka upp. Sjud soppan i 10 minuter. Rör om då och då. Smaksätt med peppar och eventuellt lite salt. Lägg blåmusslorna i soppan tillsammans med mycket finhackad dill strax före servering. Garnera gärna med några musslor som är kvar i sina skal. Servera gärna med bröd.