Gratinerade blåmusslor i sitt skal

4 portioner

Ingredienser:
ca 50 g blåmusslor
2 msk smör
1 hackad gul lök
persiljekvistar
1 lagerblad
1 tsk timjan
ca 15 vitpepparkorn
2 vitlöksklyftor
5 dl torrt vitt vin

Smöret:
150 g osaltat smör
3 msk finhackad schalottenlök
2 finhackade vitlöksklyftor
½ dl finhackad persilja
1 msk hackad ansjovis
½ dl finrivet vitt bröd
saften av ½ citron
salt och cayennepeppar

Ugnstemperatur:
250°

Gör så här:
vispa smöret i en skål tills det är vitt och pösigt. Rör i resten av ingredienserna och smaka av. Borsta och tvätta musslorna väl. Smält smör, fräs lök och alla kryddor i en låg vid rymlig kastrull. Tillsätt musslorna och vinet. Skaka kastrullen kraftigt, sätt på lock och låt koka 3-5 minuter eller tills musslorna öppnat sig (kasta de som inte öppnat sig). Sila från buljongen och spara till en god soppbas eller sås. Den går utmärkt att frysa in. Bryt bort det översta skalet på musslorna och placera halvan på en plåt och bred smör över. Detta kan göras i god tid innan gästerna kommer. Gratinera i 250° i 3-4 minuter. Ta ut och njut!