Peters rödbetssoppa8 portioner Ingredienser till buljongen:
I sopgrytan: Till servering: |
Gör så här:
Koka först en god buljong så här: skölj bringan och lägg den i en kastrull. Häll på vattnet och låt det koka upp
långsamt utan lock. Skumma väl. Lägg i den ansade purjolöken och kryddorna. Låt sjuda under lock ca 2 tim. Sila
buljongen. Skär upp oxbringan i mindre bitar när den kallnat, de skall sedan läggas i soppan. Skölj och skala rot-
och grönsakerna. Skär de i fina strimlor eller riv de grovt (spara ca 2½ dl av de strimlade rödbettorna för att
lägga i senare). Fräs det strimlade i matfett, i en gryta att servera ur. Häll på buljongen och låt grönsakerna
koka mjuka ca 30 min. Tillsätt tomatpurén, vinäger och kryddor. Smaka av lägg ev. i ett par buljongtärningar för
fylligare smak. Lägg i köttet, korven och resten av rödbettorna. Sjud ytterligare 5-10 min. Server soppgrytan
rykande het med tjock sur grädde och ett grovt syrligt bröd.
Tjock sur grädde av samma typ som rysk smetarna får man genom att blanda gräddfil med lika delar vispad grädde.