Peters rödbetssoppa

8 portioner

Ingredienser till buljongen:
1kg oxbringa med ben
3 l vatten
2 msk salt
5 vitpepparkorn
1-2 lagerblad
1 purjolök

I sopgrytan:
500 g rödbettor
1 klyfta vitkål, ca 300 g
2 gula lökar
2 potatisar
2 msk margarin eller smör
3 msk tomatpuré
½ dl rödvinvinäger
salt, svartpeppar
1 tsk socker
300 g små prinskorv

Till servering:
2 dl gräddfil
2 dl vispgrädde

Gör så här:
Koka först en god buljong så här: skölj bringan och lägg den i en kastrull. Häll på vattnet och låt det koka upp långsamt utan lock. Skumma väl. Lägg i den ansade purjolöken och kryddorna. Låt sjuda under lock ca 2 tim. Sila buljongen. Skär upp oxbringan i mindre bitar när den kallnat, de skall sedan läggas i soppan. Skölj och skala rot- och grönsakerna. Skär de i fina strimlor eller riv de grovt (spara ca 2½ dl av de strimlade rödbettorna för att lägga i senare). Fräs det strimlade i matfett, i en gryta att servera ur. Häll på buljongen och låt grönsakerna koka mjuka ca 30 min. Tillsätt tomatpurén, vinäger och kryddor. Smaka av lägg ev. i ett par buljongtärningar för fylligare smak. Lägg i köttet, korven och resten av rödbettorna. Sjud ytterligare 5-10 min. Server soppgrytan rykande het med tjock sur grädde och ett grovt syrligt bröd.

Tjock sur grädde av samma typ som rysk smetarna får man genom att blanda gräddfil med lika delar vispad grädde.