Österrikisk leberkäse

XX portioner

Ingredienser:
820 g magert nötkött, senfritt
560 g krossad is
300 g färskt späck i bit
120 g potatismjöl
40 g nitritsalt
2 g pressad vitlök, 1/4
8 g malen peppar
4 g riven muskot
2 g mejram
300 g färkst späck i tärning
matfett till formen

Ugnstemperatur:
175°

Gör så här:
Mal det magra köttet i en välkyld köttkvarn. Använd en 3 mm som slutskiva. Mal späcket i bit, men blanda inte med köttet. Gör noga rent kuttermaskinen. Lägg köttet och nitritsaltet i kuttern och kör 2-3 varv. Låt maskinen gå och tillsätt vitlök, peppar, muskot, mejram och 1/4 av den krossade isen. Kör 4-5 varv och tillsätt resten av isen. Tillsätt det malda späcket och låt gå några varv tills det hela liknar finmald färs. Tillsätt potatismjölet och blanda några varv. Känn efter för hand om färsen känns lätt och håller ihop. Vid sista varvet tillsätts späcktärningar. Stäng av kuttern innan tärningarna hackats sönder. Pensla en 2 kg helpressad form med matfett och tryck ner färsen. Grädda i lågtemperatur i ugn tills paténs inre uppvisar 74°. Ställ i värmeskåp (ca 60°) och låt vila i 20 minuter innan patén skärs upp.

Tillbehörstips:
potatispuré, ärtor, hlava ättiksgurkor och senap. Kan även ätas som en hamburgerbiff mellan delat kuvertbröd eller som 1 cm tjocka panerade skivor. isen i kvarnen och mal igen.