Älgragu med enbär och ädelost

4 portioner

Ingredienser:
800 g älgkött

Marinad:
3 dl rödvin
1 st morot
½ purjolök
2 rödlökar
1 lagerblad
6 vitpepparkorn
14 enbär

Sås:
2 ½-3 dl grädde
1 msk svart vinbärsgelé
1 msk ädelost
2-3 tsk soja
1 msk mjöl
salt och vitpeppar
lite smör till stekning

Gör så här:
Börja med att skala och skiva grönsakerna till marinaden i tunna skivor. Krossa enbären och lägg kryddor och grönsaker i en skål, som lagom rymmer kött, grönsaker och vin. Skär köttet i kalopsstora bitar och lägg det över grönsakerna i skålen. Fyll sedan på med vinet. Täck över med ett lock och låt köttet stå i kylskåpet ett dygn. Låt köttet rinna av. Bryn det i smöret och lägg i en gryta. Sila marinaden över köttet. Tillsätt ca 1 dl vatten, sojan, osten och gelèn. Låt sjuda i 1-1½ timme. Vispa ihop grädden och mjölet och häll redningen under omrörning i grytan. Låt det hela koka ytterligare i 5-8 min. Smaka av såsen salt och vitpeppar. Servera grytan med nykokt pressad potatis överströdd med en aning timjan.