Älggryta med höstskogsdoft

4 portioner

Ingredienser:
1 kg grytkött av älg
2 morötter i bitar
1 palsternacka i bitar
½ dl buljong
3 dl silad marinad
3 dl vatten
3 lagerblad
1 krm timjan
5 enbär
1 krm viltkrydda
1 tsk soja
1 tsk socker
2 hg (helst hela) champinjoner
1 msk vetemjöl
1 dl creme fraiche

Mariand:
2 flaskor öl
1 skivad lök
1 skivad morot
10 enbär
12 vitpepparkorn

Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till en marinad. Låt köttet ligga i marinaden ett dygn. Skär köttet i tärningar, krydda med salt och svartpeppar och bryn tillsammans med morötter i bitar och palsternacka i bitar. Lägg köttet i en gryta och tillsätt buljong, 3 dl silad marinad, 3 dl vatten, lagerbladen, timjan, enbär, viltkrydda, soja och socker. Låt koka i ett par timmar. Tillsätt champinjoner (hela), vetemjöl och creme fraiche. Låt puttra ihop. Servera med kokt potatis, svartvinbärsgelé, brysselkål, brytbönor och en grönsallad.