Älgstek i gryta

4 portioner

Ingredienser:
1 ½ kg älgstek med ben
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk smör
1 st lök, gul
1 st morot
1 st lagerblad
3 dl köttbuljong

Sås:
4 dl sky
4 msk mjöl
1 dl grädde
salt
svartpeppar
2 tsk svart vinbärsgelé

Ugnstemperatur:
200°

Gör så här:
Skala lök och morot, klyfta löken och skiva moroten. Gnid in steken med peppar och salt, bind eventuellt upp den. Bryn den runt om i smör i en stekgryta. Lägg ner lök, morot och lagerblad. Späd med hälften av buljongen. Låt steken steka underlock i ugnen 200° tills den är mör, beräkna 1-1½ timme. Späd under tiden med resterande buljong. Ta upp köttet när det känns mört, prova med en sticka. Skär upp steken i tunna fina skivor. Red skyn med mjöl utrört i lite vatten. Tillsätt grädden och låt såsen koka 3 minuter. Smaka av med peppar, salt och gelén, sila såsen före servering. Servera med ris, pasta eller potatis.