Hargryta4 portioner Ingredienser: |
Gör så här:
Hugg upp haren i stora bitar; låren i 3 delar, bogen i 2 delar, och ryggen i 4 delar. Hals och slaksidor används i
koket, men serveras inte. Ansa, skölj och skär grönsakerna i bitar. Bryn köttet väl i stekgryta med lite matfett,
10-15 minuter. Tillsätt grönsakerna, späd med vinet och tillsätt kryddorna. Koka ihop tills endast en bottenskyla
kvarstår. Tillsätt mer vatten och brässera färdigt på låg värme under lock, 30 - 35 minuter eller tills köttet är
mört. Tillagad som gryta blir haren alltid mör och saftigt. Tillagningstiden anpassas efter djurets ålder. Lägg upp
köttet i serveringskärl med lock. Koka upp såsen och red under vispning med beurre manié. Tillsätt grädde och smaka
av efter ännu ett uppkok. Sila såsen över köttet och servera med potatisgratäng.