Rådjurssadel med brysselkål, äppel, sås och potatistoppar

8-10 portioner

Ingredienser:
1 st rådjursadel på ca 2 ½ kg
salt och peppar
200 g smörfräst spenat
timjan
1 morot
1 gul lök i klyftor
10 ca skivad purjolök
50 g rotselleri
lagerblad
10 enbär
1 msk tomatpuré

Sås :
1 dl grädde lite vatten + majzenamjöl
lite honung eller gelé
salt och peppar
2 krossade enbär

Äpplen:
8 st äpple
2 dl lingon
1 dl socker
1 st kanelstång

Potatistoppar:
ca 1 ½ kg potatis med skal
4-5 st äggulor
3 msk olja
salt och peppar

Panering:
ca 23 dl vetemjöl
ca 2-3 lätt uppvispade ägg
ca 2 msk olja
ca 3-5 dl ströbröd
2 dl flagad mandel

Brysselkål:
ca 1 kg brysselkål
salt
en klick smör

Ugnstemperatur:
175°

Gör så här:
Bena ur rådjurssadeln hel. dvs att båda filéerna skall sitta ihop. Lägg spenat mellan filéerna, salta och peppra. Bind ihop till en vacker rulle. Salta och peppra samt gnid in med lite timjan. Bryn rullen vackert gyllenbrun runt om. Kör klart i 175° varm ugn tills innertemp. är ca 60°. Vira in rullen i smörpapper och folie, låt vila ca 10-15 minuter eller strax innan man sätter sig och äter förrätten. Ta bort snöret och skär i vackra skivor.

Sky:
Hugg benet i bitar och bryn det vackert gyllenbrunt. Lägg benen i en gryta tillsammans med skivad morot, klyftad gul lök med skal, skivad purjolök, rotselleri i tärningar, lagerblad, krossade enbär, timjan och tomatpuré. Slå på vatten så det täcker och koka på svag värme i minst 6 timmar. Fyll på med vatten under kokningen så att vätskenivån är konstant. Sila genom finmaskig sil och reducera tills buljongen får en kraftig smak.

Sås:
Tillsätt lite grädde och red eventuellt såsen med majzenamjöl utrört i vatten. Tillsätt grovhackade enbär samt lite honung eller gelé. Smaka av med salt och peppar.

Äpplen:
Halvera äpplena och stansa ut dem till cirklar. Doppa dem i kokande vatten och spola kallt. Lägg lingon, socker och kanelstång i en gryta. Koka på svag värme i ca 10 minuter. Värm äpplena ca 30 sekunder i micron och fyll dem med lingon.

Potatistoppar:
Skala potatisen och skär i grova bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och vispa potatisen till en fin puré. Tillsätt äggulorna, oljan samt salt och peppar. Spritsa 18-20 st toppar på en plåt. Låt svalna kylskåpskallt. Panera topparna och fritera dem vackert gyllenbruna. Värm topparna ca 10 minuter i 175° varm ugn i serveringsögonblicket.

Panering:
Vänd topparna försiktigt i vetemjölet och skaka av dem. Lägg i ägget och skaka av dem. Vänd dem försiktigt i ströbröd och fritera vackert gyllenbruna.

Brysselkål:
Ansa och koka brysselkålen mjuk. Häll av vattnet och lägg i en klick smör. Skaka om samt salta. Servera i en skål.