Rådjurssadel med brysselkål, äppel, sås och potatistoppar8-10 portioner Ingredienser:
Sås :
Äpplen:
Potatistoppar:
Panering:
Brysselkål:
Ugnstemperatur:
|
Gör så här:
Bena ur rådjurssadeln hel. dvs att båda filéerna skall sitta ihop. Lägg spenat mellan filéerna, salta och peppra.
Bind ihop till en vacker rulle. Salta och peppra samt gnid in med lite timjan. Bryn rullen vackert gyllenbrun runt
om. Kör klart i 175° varm ugn tills innertemp. är ca 60°. Vira in rullen i smörpapper och folie, låt vila ca 10-15
minuter eller strax innan man sätter sig och äter förrätten. Ta bort snöret och skär i vackra skivor.
Sky:
Hugg benet i bitar och bryn det vackert gyllenbrunt. Lägg benen i en gryta tillsammans med skivad morot, klyftad gul
lök med skal, skivad purjolök, rotselleri i tärningar, lagerblad, krossade enbär, timjan och tomatpuré. Slå på vatten
så det täcker och koka på svag värme i minst 6 timmar. Fyll på med vatten under kokningen så att vätskenivån är konstant.
Sila genom finmaskig sil och reducera tills buljongen får en kraftig smak.
Sås:
Tillsätt lite grädde och red eventuellt såsen med majzenamjöl utrört i vatten. Tillsätt grovhackade enbär samt lite
honung eller gelé. Smaka av med salt och peppar.
Äpplen:
Halvera äpplena och stansa ut dem till cirklar. Doppa dem i kokande vatten och spola kallt. Lägg lingon, socker och
kanelstång i en gryta. Koka på svag värme i ca 10 minuter. Värm äpplena ca 30 sekunder i micron och fyll dem med lingon.
Potatistoppar:
Skala potatisen och skär i grova bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och vispa potatisen till
en fin puré. Tillsätt äggulorna, oljan samt salt och peppar. Spritsa 18-20 st toppar på en plåt. Låt svalna kylskåpskallt.
Panera topparna och fritera dem vackert gyllenbruna. Värm topparna ca 10 minuter i 175° varm ugn i serveringsögonblicket.
Panering:
Vänd topparna försiktigt i vetemjölet och skaka av dem. Lägg i ägget och skaka av dem. Vänd dem försiktigt i ströbröd
och fritera vackert gyllenbruna.
Brysselkål:
Ansa och koka brysselkålen mjuk. Häll av vattnet och lägg i en klick smör. Skaka om samt salta. Servera i en skål.